Intel Core i9-7980XE – regastigarea suprematiei in segmentul desktop

A trecut mai putin de o luna de cat AMD a lansat Ryzen Threadripper 1950X, procesor care surclasa fara drept de apel orice rival. Semnele au inceput sa apara inca din martie, odata cu lansarea de catre AMD a tehnologiilor Ryzen si Threadripper. Cei de la Intel nu mai pierdusera “coroana” de mai bine de zece ani, ca urmare lumea a asteptat cu nerabdare raspunsul lor. Acesta a venit, zilele trecute, materializat in super procesorul Intel Core i9-7980XE.

Lansate de curand, procesoarele Intel Core i9-7960X si 7980XE Extreme Edition, sunt departe de a fi accesibile publicului larg, in materie de pret. La 2000 de dolari, respectiv 1700 dolari, probabil ca nu vor fi foarte multi cumparatori, insa Intel Core i9-7980XE, cu tehnologie 18-core,  ofera cea mai buna performanta la momentul actual.

Din punct de vedere tehnologic, noua arhitectura Skylake se deosebeste de cea folosita la producerea procesoarelor mai vechi prin marimea cache, cele din vechea generatie Broadwell-E folosind un cache L2 de 256kb / core si un cache L3 de 2.5 MB / core CPU. Skylake-SP pastreaza cache individual L2 si pe cel global L3, dar schimba dimensiunile fundamental in sensul ca procesoarele Skylake-SP processors dispun de 1MB cache L2 / CPU core, in vreme ce cache L3 este micsorat la 1.375MB / core. Testele raportate pe diverse site-uri cu noutati IT au aratat ca aceasta schimbare a dat rezultate pozitive; chiar daca procesoarele Broadwell-E au avut castig de cauza in cateva teste minore, per total performanta s-a marit.

Ca Intel vinde cel mai performant procesor de pe piata la ora actuala, este clar, rezulta din teste. Pretul insa, este departe de a fi ancorat in realitate, spun analistii. Asta pentru ca inainte de lansarea lui Core i9-7940X procesoarele Intel se vindeau cu aproximativ 100 de dolari / core. Acum, la pretul de 1700 dolari, 16 core Intel i9-7960X  se traduce in 106.25 dolari / core, in vreme ce la 18-core Intel Core i9-7980XE lucrurile sunt si mai piperate, pretul fiind de 111 dolari / core. Daca analizam preturile AMD 16-core Threadripper, vedem ca la 1000 de dolar / procesor avem un pret de 62.50 dolari / core, la performanta destul de apropiata. Cu alte cuvinte, Intel ofera un produs (de top, dar nu la mare distanta de locul doi) la un pret aproape dublu / core, ceea ce in mod sigur nu va duce la un succes masiv de vanzari. Odata cu revenirea AMD pe podium, este posibil ca gigantul din Santa Clara sa aiba nevoie de o ajustare a strategiei de marketing. Asta pentru ca, este adevarat, Intel Core i9-7980XE este mai rapid decat Ryzen Threadripper 1950X, dar in niciun caz de doua ori mai rapid. De fapt, nu este nici macar cu 50% mai rapid, in toate testele rulate de catre specialisti.

Este adevarat ca piata procesoarelor high-end, cu preturi care trec de 1000 de dolari nu este foarte elastica, in sensul, ca majoritatea cumparatorilor din acest segment pun pe primul performanta si pe locul doi costurile, insa asta nu inseamna ca pretul nu-i intereseaza deloc. In conditiile in care raportul pret / performanta se inclina dramatic, este foarte probabil ca pana si marile companii, care-si permit Intel, sa vireze spre AMD. Poate nu astazi, nu maine, dar daca lucrurile continua asa, in timp AMD va incepe sa ameninte serios suprematia Intel in domeniul vanzarilor. In domeniul performantei tocmai a facut-o.