Mai intai sa lamurim, pentru toata lumea, ce inseamna qigong, fiindca multi confunda lucrurile, perceptia generala fiind ca aceasta arta ar fi ceva strict legat de artele martiale chinezesti si aplicabila doar acestora. Aceasta abordare este superficiala si total incorecta. La fel de gresita fiind si credinta conform careia qigong-ul ar fi un fel de yoga indiana, dar putin mai dinamica. Yoga taoista (Daoyin) este precursoarea qigong, dar nu are nimic de-a face cu yoga meleagurilor hinduse.
Qigong-ul reprezinta o multitudine de tehnici orientale (chinezesti mai precis), provenite din vechile ritualuri samanice, care au ca scop reglarea energiilor interne, pentru dobandirea unei vieti sanatoase si echilibrate, atat din punct de vedere fizic, cat si mental.
Exercitiile de qigong isi au originea in natura, in elemente ale naturii, miscari ale animalelor, in principiu in viata universala. Aceste exercitii poarta denumiri poetice si sugestive, precum Calea schimbarii tendoanelor, Calatoria Dragonului, Respiratia florii de lotus, Cele opt piese din brocart, Schimbarea maduvei etc.
Tehnicile qigong sunt extrem de benefice, atunci cand sunt practicate corect, de aceea este indicat sa fie deprinse intr-un cadru organizat, sub indrumare competenta. Exercitiile de baza nu au contraindicatii, dar unele tehnici de nivel superior pot induce efecte adverse daca sunt practicate defectuos, timp mai indelungat. In special tehnicile de respiratie sunt destul de delicate ca abordare, fiindca practicara lor necorespunzatoare poate duce la blocaje energetice nedorite.
In cazul in care doriti sa practicati orice fel de tehnici orientale, indiferent din ce sistem ar proveni ele, este imperios necesar sa o faceti constient, in urma unui proces foarte atent de alegere a scolii in cadrul careia veti dobandi aceste cunostinte, si a profesorului care le preda. Pentru practica qigong in Bucuresti, sub indrumarea lui Ovidiu Pescarasu, gasiti ca recomandata scoala Gongong, axata pe tehnici echilibrate si pline de forta interna.
Exercitiile de qigong se axeaza pe linistirea mintii si pe cresterea energiei interne, lucruri legate intre ele, dat fiind ca mintea consuma enorm de multa energie, mai ales atunci cand nu este controlata.