Cancerul de san impreuna cu cancerul de piele, sunt cele mai frecvente forme de cancer diagnosticat la femei, la nivel mondial. Factorii care pot declansa cancerul de san includ varsta inaintata, un istoric familial, obezitatea, un stil de viata sedentar, consumul excesiv de alcool, expunerea la radiatii, terapia de substitutie hormonala in timpul menopauzei, radiatii ionizante si menstruatie incepand de la o varsta frageda.
Mamografiile pot detecta acest cancer intr-un stadiu incipient pentru un tratament mai eficient. In acest articol va vom prezenta cateva din semnele de modificare a sanilor pentru a putea sa actionati cu promptitudine.
Senzatia de nod in piept sau la axila poate fi primul semn de avertizare a cancerului de san. Astfel de noduli sunt adesea nedurerosi. Un nod sub axila se poate simti tare sau gros si dens. Cateva cauze ale nodulilor de san sunt: schimbarile hormonale in organism, o infectie la san si necroza de grasime (tesut deteriorat). Este important sa medicul specialist sa verifice orice noduli noi sau suspecti aflati la nivelul sanilor pentru a determina cauza.
Atunci cand sanii dor, cele mai multe femei cred ca se datoreaza sindromului premenstrual (PMS), iar cand sanii sunt calzi sau se inrosesc, se suspecteaza de obicei o infectie. Sanii umflati, durerosi sau inrositi ar putea fi un semn de cancer de san. O tumora situata sub un san poate impinge tesuturile, ceea ce face ca pieptul sa fie umflat si inflamat. In unele cazuri, umflatura este mai proeminenta sub brat sau sub clavicula. Daca aveti acest simptom mai mult de o saptamana, mergeti la medic.
Orice fel de descarcare, alta decat laptele matern, poate fi un semn al cancerului de san. Atunci cand o tumora se formeaza in glandele mamare, chiar sub sau in jurul mamelonului, poate provoca iritatii si infectii, ceea ce duce la scurgeri. Daca observati orice scurgere, clara sau sangeroasa, mergeti imediat la medic.