Polidipsia este termenul medical pentru setea extremă, care nu se îmbunătățește indiferent de cât de mult o persoană bea. Nu este o boală în sine, ci poate fi un simptom important al anumitor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat. Persoanele care au acest simptom ar trebui să vadă întotdeauna un medic.
Acest articol vizează să ajute cititorii să înțeleagă polidipsia și să o gestioneze.
Ce este polidipsia?
Toată lumea știe sentimentul de sete. De exemplu, o persoană poate bea cantități mari de lichid pentru a ușura setea adusă după ce consuma alimente sărate, dupa exerciții intense sau dupa o zi fierbinte.
Acest tip de sete de obicei nu durează mult și este ușor de stins cu fluide.
Polidipsia, pe de altă parte, poate dura zile, săptămâni sau chiar mai mult în funcție de cauză. Un individ cu polidipsie tinde să ii fie cel mai sete, mai tot timpul, în ciuda faptului că bea în mod regulat cantități mari de lichide.
Poliuria (cantități mari de urină) aproape întotdeauna însoțește polidipsia. Una dintre sarcinile primare ale rinichilor este de a ajuta organismul să găsească echilibrul corect al apei și al altor fluide. Poliuria este definită ca fiind trecerea a 3 sau mai mulți litri de urină în 24 de ore la adulți.
Rinichii ajuta sa treaca mai mult decât lichid. De exemplu, sodiul și potasiul părăsesc adesea corpul împreună cu urina. Acest lucru poate duce la schimbări în aceste săruri în organism, ceea ce poate introduce și alte probleme.
În timp ce alte simptome găsite cu polidipsia depind de cauza ei, un simptom comun este o gură uscată.
Cât de multa apă ar trebui sa consumam în fiecare zi?
Cât de multă apă are nevoie o persoană, depinde de cât de sănătoasa este, de cât de multe exercitii fizice face și de locul în care locuieste. Nu există o cantitate stabilită de apă care să se potrivească tuturor.
Oamenii pot determina cât de mult lichid beau începând ziua cu un recipient măsurat de apă și apoi consumând doar acea apă, menționând cantitatea folosită în 24 de ore.
Amintiți-vă că lichidul este mai mult decât apă. Când se măsoară cantitățile de polidipsie, oamenii ar trebui să includă toate lichidele, cum ar fi sucul de fructe și cafeaua. Oamenii care au cerut să-și măsoare urina primesc, de obicei, un container special pentru colectare.
Cauze
Unele cauze ale polidipsiei includ:
- diabetul zaharat
- diabet insipid
- deshidratare
- pierderea fluidelor corporale
- anumite medicamente
- gură uscată
Polidipsia este un semn comun al diabetului zaharat precoce sau necontrolat.
Insulina ajută glucoza să pătrundă în celule unde este folosită pentru energie. Cu această formă de diabet zaharat, nivelurile ridicate de glucoză din sânge trag apa din celule. Rinichii apoi trec mai multă urină, provocând deshidratare și sete.
Simptomele comune ale diabetului zaharat includ:
- polidipsie
- poliurie
- foamea extremă și necontrolată
- vedere neclara
- oboseala extrema sau lipsa de energie
- mâncărimi genitale
- vindecarea lentă a rănilor sau tăieturilor
- modificarea greutății (câștig sau pierdere)
- infecții frecvente sau care revin
- furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor
Diabetul insipid este o afecțiune rară care nu are legătură cu diabetul zaharat. În schimb, se referă la un hormon numit vasopresin, un hormon antidiuretic care ajută la controlul eliminării lichidului prin rinichi. Diabetul insipid este cauzat de nivelurile scăzute ale vasopresinei sau atunci când rinichii nu răspund corespunzător la acest hormon. O persoană cu diabet insipid prezinta adesea cantități mari de urină clară, inodoră.
Rareori, poate apărea și o deshidratare severă.
Simptomele de deshidratare includ:
- sete
- piele uscata
- oboseală
- greaţă
- tembelism
- ameţeală
- confuzie
Persoanele cu oricare din ultimele trei simptome ar trebui să solicite îngrijire imediată, chiar dacă nu cred că sunt deshidratate.
Polidipsia psihologică este o afecțiune care tinde să fie diagnosticată atunci când o persoană simte nevoia să bea, ca și cum ar fi deshidratată, chiar dacă nu este. De asemenea, nu par să aibă altă afectiune pentru a-și explica setea. Polidipsia psihogenică poate să apară în anumite afectiuni psihiatrice. Aceste afectiuni până în prezent includ schizofrenia, boala bipolară și depresia. Alte tulburări de sănătate mintală pot avea aceleași simptome. Multe dintre medicamentele administrate pentru aceste afecțiuni cresc și setea.
Doi termeni folosiți pentru a descrie această situație sunt “consumul de apă compulsiv” și “intoxicația cu apă indusă de sine”. În timp ce se utilizează cuvântul “apă”, o persoană poate căuta aproape orice lichid.
Când este necesar să se vada un doctor ?
Oricine cu polidipsie ar trebui să vadă un doctor pentru un diagnostic.
Persoanele care suferă deja de diabet zaharat pot dori să-și verifice nivelul zahărului din sânge înainte de a-și vedea medicul. Dacă nivelurile sunt ridicate și o persoană suferă de poliurie și foame extremă, diabetul zaharat necontrolat este cea mai probabilă cauză.
Aceste informații ar trebui totuși să fie furnizate medicului, împreună cu un istoric al aportului de lichide, dacă este posibil. Medicii vor comanda probabil teste de sânge și urină pentru a verifica nivelul zahărului din sânge și pentru a vă ajuta să identificați dacă simptomele se datorează diabetului zaharat.
Un test de sânge comun numit HbA1c măsoară nivelurile de zahăr ale unei persoane în ultimele 3 luni și poate fi utilizat atunci când diabetul zaharat este diagnosticat pentru prima dată.
Pentru femeile însărcinate, medicul poate, de asemenea, să efectueze un test de toleranță orală la glucoză.
Medicii pot comanda alte teste atunci cand diabetul zaharat nu este cauza sau nu singura cauza a simptomelor individului. Aceste teste includ:
- verificarea nivelelor de vasopresină
- verificarea concentrațiilor de sodiu și potasiu în sânge
- un test de deprivare fluidă
Unele medicamente pot provoca sau adăuga polidipsie și poliurie. Din acest motiv, oamenii ar trebui să ia toate medicamentele cu ei atunci când vizitează medicul.
Un diagnostic de polidipsie psihogenică poate fi dificil. Îngrijitorii, familia și prietenii trebuie să urmărească toate fluidele pe care le consumă o persoană. Fluidele pot fi mai mult decât apă și pot include băuturi, cum ar fi sucul și cafeaua. Dacă un medic suspectează că o persoană poate avea polidipsie psihogenică, ei pot testa pentru scăderea nivelului de sodiu în sânge, care poate sau nu să însoțească această cauză a polidipsiei.
Tratament
Tratamentul polidipsiei depinde de cauza care stă la baza acesteia. Pentru diabet zaharat, obiectivul este de a aduce înapoi nivelurile ridicate de zahăr din sânge. Cea mai bună modalitate de a stabiliza nivelurile de zahăr este de a urma sfatul medicului în ceea ce privește exercițiile fizice, planurile de masă și medicamentele.
Medicatia poate fi insulina pentru diabetul de tip 1, medicatia pe cale orala pentru diabetul de tip 2 sau ambele. Odată ce nivelul de zahăr din sânge revine la normal, polidipsia ar trebui să rezolve.
Diabetul insipid este adesea administrat prin simpla băutură a cantității de apă recomandată de medic. Aceasta este menită să ajute la tratarea sau prevenirea deshidratării. În unele cazuri, un medic va prescrie un medicament denumit desmopressin, o formă de vasopresin creată de om.
Persoanele cu polidipsie psihogenică pot necesita consiliere pentru a le ajuta să depășească constrângerea lor de a bea cantități mari de lichid, dar care nu sunt necesare.
De retinut !
Recunoașterea și tratamentul timpuriu al polidipsiei este esențială pentru prevenirea eventualelor probleme.
În cele mai multe cazuri, polidipsia este ușor de vindecat și este puțin probabil să se întoarcă odată ce cauza este corectată.