Trei recitaluri Volkhard Steude si Cătălina Butcaru

Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, revine în România împreună cu pianista Cătălina Butcaru

După succesul de anul trecut, când au susținut trei recitaluri pe scenele din România, Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru revin cu alte evenimente muzicale extraordinare. Beethoven și Brahms sunt de această dată compozitorii-vedetă ai recitalurilor cuprinse în periplul muzical dedicat publicului românesc.

Evenimentele se vor desfășura sub patronajul Excelenței Sale, Ambasadorul Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger.

Trei recitaluri vor avea loc la: Ateneul Român din București, pe 30 mai, ora 20.00, Sala Thalia din Sibiu, pe 31 mai, ora 19.00 și la Filarmonica Banatul, Sala Capitol din Timișoara, pe 3 iunie, ora 19.00. În acest an, turneul va cuprinde și un concert, ce va avea loc, pe 2 iunie, ora 19.00, la Filarmonica Banatul, Sala Capitol, din Timișoara, cu orchestra Filarmonicii Banatul din localitate.

Programul recitalurilor reunește unele dintre cele mai frumoase și dificile lucrări pentru vioară și pian compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven și Brahms. Alegerea este una ce cu siguranță va bucura și emoționa publicul, care se va reîntâlni cu: Sonata Nr.9, op.47, în La major -Kreutzer și Sonata Nr. 8 în Sol major, op. 30, nr. 3 de Beethoven, dar și cu Sonata nr. 1 in Sol major, op. 78, de Brahms. De altfel, melomanii din toate timpurile au fost emoționați de un program în acest fel construit:

“Zi mare azi! L-am auzit pe Enescu spunându-și durerea pe limba lui Brahms și Beethoven. Niciodată nu mi s-a înfipt melodia mai adânc în suflet și n-am simțit armonia ca fiind substanța cosmosului cea adevărată, din care se zămislesc formele și pe care noi nu o percepem decât dacă ne-o revelă, ne-o subliniază’’, scria Alice Voinescu în Jurnal (vol 1, ed Polirom, 2013).

Un recital cu un program identic a fost prezentat pe 29 aprilie 2017 publicului din Viena, care a primit cu multă căldură și entuziasm această provocare muzicală, exprimându-și încântarea față de prestația celor doi muzicieni prin îndelungi aplauze și pe rețelele de socializare: “Minunat concert! Felicitări!”. “’A fost minunat, mișcător şi foarte emoționant.’’, au scris exigenții spectatori vienezi.

Recitalurile se vor incheia cu un bonus: Richard Strauss/ Váša Příhoda – Vals – transcripţie după Cavalerul Rozelor.

Dar publicul timișorean va fi cel privilegiat, pentru că va avea prilejul să îi asculte pe cei doi muzicieni interpretând și Dublul concert pentru vioară și pian de Mendelssohn.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.
Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, coturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum și publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist. Pianista reunește in palmaresul său numeroase premii la competiții naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Concursul Steinway în Viena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ” Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

RECITALURI:
Ateneul Român -București- 30 mai- ora 20.00,
Sala Thalia- Sibiu- 31 mai- ora 19.00
Filarmonica Banatul, Sala Capitol – Timișoara – 3 iunie-ora 19.00.

CONCERT:
Filarmonica Banatul, Sala Capitol- Timișoara-2 iunie-ora 19.00