Dunkirk, filmul cu opt nominalizari la Oscar

Dunkirk a aparut pe ecranele din Romania vara trecuta insa a fost readus in atentia noastra de cele opt nominalizari la Oscar, unde probabil va primi cel putin un premiu la sectiuniile tehnice pentru ca din punct de vedere al imaginii, coloanei sonore sau montajului este impecabil. La celelalte sectiuni e mai greu de castigat pentru ca filmul nu ne dezvaluie, in definitiv, decat o scena din Al Doilea Razboi Mondial, cand nazistii inaintasera suficient in Franta, fiind foarte aproape sa porneasca spre ocuparea Marii Britanii.

Pentru a intelege mai bine importanta acelei scene, e recomandabil sa vedeti inainte un alt film care a aparut tot anul trecut. E vorba de Churchill. Cele doua filme se sustin reciproc desi probabil nu s-a urmarit acest lucru.

Cristopher Nolen este si regizor si scenarist. Pentru scenariu nu a primit nominalizare la Oscar dar are deja doua nominalizari pentru Memento si Inception. Cu Dunkirk a fost insa nominalizat pentru regie. In film joaca actori precum Tom Hardy, Cillian Murphy sau Kenneth Branagh. Nu au roluri importante insa. Tom Hardy apare de cateva ori jucand rolul unui pilot.

Anul acesta, mai multe nominalizari la Oscar decat Dunkirk nu are decat The Shape of Water, 13 la numar. Ca atare putem spune ca acesta este unul dintre filmele favorite la aceasta editie, chiar daca nu se bazeaza prea mult pe dialog sau pe actori consacrati, desi ei sunt distribuiti in productie. In centrul filmului sta Fionn Whitehad, care joaca rolul unui soldat obisnuit. Nu gresim daca spunem ca de fapt joaca rolul unui personaj colectiv, tanarul aruncat in razboi, nevoit sa isi salveze viata prin orice mijloace.

Tommy, personajul interpretat de el, face tot ce poate pentru a se salva de atacurile inamicilor pe plaja aliatilor francezi, in momentul in care britanicii incearca sa isi retraga soldatii peste Canalul Manecii. Bombele nazistilor cad din toate partile si sunt dublate de gloantele trimise din avioane. Sute de soldati britanici mor, iar singurul tel al lui Tommy este sa se salveze cu orice mijloc, incalcand chiar si ordinele superiorilor, date intr-un asalt permanent al nazistilor. Dupa cum spuneam, la aceasta scena se rezuma aproape tot filmul.