Incursiune in cel mai extraterestru loc de pe Pamant

Celor care prefera caldura si locurile inedite, le propun astazi o destinatie bizara. Se numeste Insula Socotra si a fost catalogata de-a lungul timpului sub diverse forme. Cel mai extraterestru loc de pe pamant sau cel mai straniu loc de pe planeta sunt doar doua dintre expresiile cu care se identifica.

Acest lucru se datoreaza numeroaselor specii endemice, care nu doar ca sunt unice dar sunt si bizare. Procesele de speciatie, adica de aparitie a aunor specii noi din cele existente, au facut ca o treime din vegetatia acestui loc sa fie unica. Aici puteti gasi copaci pe care nu i-ati mai vazut decat in filme SF de genul Dune.

Avand in vedere istoria sa geologica dar si aspectul bizar al vegetatiei, putem spune, fara sa gresim cu ceva anume, ca arhaicul a fuzionat cu viitorul, iar noi, muritorii de rand, avem ocazia de a fi martorii acestui fapt.

Cinanbarul este unul dintre copacii cei mai interesanti. Alaturi de el putem pune si trandafirul desertului care este un copac ce atinge cinci metri inaltime si care prin aprilie se incarca cu niste uimitoare flori roz gigante. Radacinile si coroana iti dau senzatia ca originea lui se afla pe alta planeta.

Aici se crede ca exista cea mai mare si mai veche padure de arbori de tamaie. Si acestia au un aspect ciudat, dar doar la nivel de coroana. Crengile sunt neuniforme si cu usoare umflaturi iar frunzele sunt distribuite doar la varful lor. Iti creeaza astfel senzatia ca vezi o palarie verde pe deasupra si maro pe interior. Coroana este uniforma de parca cineva s-ar ocupa expres sa ii ingrijeasca.

Pe insula exista si sase specii de pasari endemice care din pacate sunt pe cale de disparitie. Cineva remarcase candva ca aici nu veti vedea nici un caine. Nu as putea sa il contrazic. Petreceti-va cateva zile acolo si spuneti-mi si mie daca e adevarat!