Despre calatoritul cu masina in Austria

Austria este una dintre tarile pe care romanii o tranziteaza foarte des cu masina pentru ca se afla in drumul spre tari precum Franta, Belgia, Olanda, Germania sau Marea Britanie. Evident, tara in sine este o destinatie pentru foarte multi romani care vor sa isi petreaca vacanta de iarna in statiunile montane, datorita numeroaselor partii amenajate pentru schi, de inalta calitate.

Pentru a ajunge in aceasta tara nu avem nevoie de viza pentru ca atat Romania cat si Austria fac parte din Uniunea Europeana. Trebuie insa respectate anumite reguli atunci cand calatorim cu masina. Regulile sunt de natura vamala dar si strict legate de circulatia cu masina.

Spre exemplu, trebuie sa stim ca trebuie platita vignieta pe care o intalnim si sub denumirea Autobahn-Vignette. Poate fi cumparata de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinarii sau de la punctele de trecere a frontierei. Mai poate fi cumparata si de la magazinele de difuzare a presei.

Dupa cumparare aceasta trebuie lipita obligatoriu pe parbriz. Amenda pentru nerespectarea acestei obligatii este de 120 de euro. Controlul acesteia este asigurat de o structura specializata numita ASFINAG.

Preturile acesteia pana pe 31 ianuarie vor fi de 8.70 de euro pentru 10 zile, de 25.30 de euro pentru doua luni si de 84.40 de euro pentru un an. Din februarie tarifele vor creste usor, cu cativa centi, cu exceptia rovinietei de un an, al carei pret va ajunge la 86.40 de euro. Tarifele acestea sunt practicate pentru autovehicule de pana la 3,5 tone.

In perioada 1 noiembrie – 15 aprilie, masinile trebuie echipate cu cauciucuri de iarna. De asemenea, soferii trebuie sa circule cu farurile aprinse. Vitezele legale sunt de 50 de kilomtri/ora in localitati, de 100 km/ora pe drumurile rapide si nationale, iar pe autostrazi este de 130 de km/ora. Aparatele anti-radar sunt interzise.

Periodic se fac controale pentru verificarea tehnica a masinii. Daca se contastata ca masina nu corespunde normelor tehnice, se ridica numerele de inmatriculare, se aplica o amenda si e posibil sa se retina si permisul de conducere.